fbpx

Inspelen op het tekort aan gekwalificeerde technici, dat doen we samen!

In mei 2020 sloegen twee bedrijven de handen ineen; Bluetech Engineering, specialist in technische detachering en ondernemersvereniging Federatie Veilig Nederland, de belangenbehartiger voor de technische (brand)veiligheid in Nederland. Samen gaan zij een unieke uitdaging aan. Hun missie? Inspelen op het tekort aan gekwalificeerde technici in de brandbeveiliging. Dat doen ze door samen een uniek traineeship te faciliteren. We spraken met Eric Bosscher, die werkzaam is als branchemanager bij Federatie Veilig Nederland én algemeen directeur Arne Benner van Bluetech Engineering over deze bijzondere samenwerking.

Samen aan de slag

Het is begin mei wanneer Federatie Veilig Nederland en Bluetech Engineering besluiten om samen aan de slag te gaan. In samenwerking met Federatie Veilig Nederland gaat Bluetech engineering ervoor zorgen dat er meer mensen geïnteresseerd zijn in de branche van de brandveiligheid. Met als uiteindelijk doel, meer instroom. Eric Bosscher is zeer te spreken over de samenwerking. “Bluetech Engineering klopte bij ons aan met het idee om in samenwerking een nieuw traineeship brandmeldinstallaties te starten”, vertelt hij. “Dat leek ons wel wat. Zij zijn beter op het commerciële- en social media vlak en wij beschikken over de nodige technische kennis. Daarnaast is zo’n traineeship natuurlijk ook weer interessant voor onze leden.” Ook Arne Benner, directeur bij Bluetech Engineering is enthousiast: “Vanuit Bluetech Engineering werken wij graag samen met de branchevereniging en de leden”, zegt hij. “Uiteindelijk kunnen zij exact bepalen waar de specifieke behoefte zit. Wij spelen hier dan weer met maatwerk op in.”

Handen te kort

Dat er een tekort aan technici is in verschillende sectoren, is niet nieuw. Juist nu moeten wij daar handig op inspelen met de nodige creativiteit. “Met name door de vergrijzing gaat het gewoon zo zijn dat er straks een hele hoop mensen tegelijk uitstromen”, vertelt Eric. “Gekwalificeerde technici zijn schaars, dus we moeten er wel voor zorgen dat er meer voor deze mooie brandbeveiligingssector wordt gekozen.” Bluetech Engineering werkt al bijna 10 jaar nauw samen met haar opdrachtgevers met als doel het inspelen op het tekort aan gekwalificeerde professionals in technische branches. Het bedrijf richt zich specifiek op de utiliteit en infratechniek. “In deze sectoren werken we nauw samen met opdrachtgevers en brancheverenigingen. Wij leiden technici en zij-instromers op in samenwerking met onze opdrachtgevers”, aldus Arne. Door het traineeship brandmeldinstallaties op te zetten hopen beide partijen dat het voor geïnteresseerden gemakkelijker én aantrekkelijker wordt om de technische sector in te gaan.

Rollen

“Onze BU-beveiliging richt zich op zowel sprinklertechniek, als brandmeldinstallaties en inbraakinstallaties”, vertelt Arne. “Na het succesvolle traineeship sprinklertechniek, dat in samenwerking met de Verenigde Sprinkler Industrie, een onderdeel van Federatie Veilig Nederland, werd opgezet, kozen we ervoor om voor het traineeship brandmeldinstallaties nogmaals een samenwerking met hen aan te gaan.” Met het traineeship zullen de partijen zich gaan richten op zij-instromers die onder intensieve begeleiding worden klaargemaakt voor een rol in de brandmeldbeveiliging. Het traineeship zal zo’n 18 maanden duren, waarna de klaargestoomde collega’s worden overgenomen door de klant. En dus meteen aan de slag kunnen. Nanette Som, verantwoordelijk voor de unit beveiliging bij Bluetech Engineering zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de samenwerking.

Blik op de toekomst

Het enthousiasme is bij beiden mannen duidelijk aanwezig. “Het doel is om in 2021 minimaal 2 klassen te laten starten met het traineeship brandmeldinstallaties. Daar heb ik zeker vertrouwen in!” Zo laat Arne weten. En ook Eric ziet de toekomst positief in: “Als deze formule aanslaat dan wordt het zeker een succes”, zegt hij. “Maar we moeten er wel voor zorgen dat alles up to date is en dus ook actueel blijft. De techniek om ons heen staat niet stil en wij dus ook niet!”

Wat wil jij?

Twijfel je na het lezen van bovenstaand artikel nog over het volgen van dit of een ander traineeship? Eric geeft een tip: “Ga praten en laat je voorlichten. Proeven mag altijd! Vraag jezelf daarnaast af wat je echt zoekt in een baan en wat jij leuk vindt.”


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 1 =

Open chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?